Tentațiile la cumpărături

Astăzi am înțeles și eu de ce mereu când stăteam lângă două persoane care discutau despre cumpărături ajungeau inevitabil să se plângă cât de lung ajunsese bonul fiscal și cât de mult au plătit. Știți fraza: “Nici nu știu cum de s-au făcut 100 lei. Am luat un lapte, o brânză, niște fructe, o ciocolată și când am ajuns la casă am văzut ditamai suma”. Am pățit-o și eu, pentru a doua oară la rând (deh, de 1-2 săptămâni casnic).

Lucrul acesta se întâmplă din două motive: nu plecăm de acasă cu un buget/o listă și ne lăsăm pradă tentațiilor. Dacă mergi în supermarket și îți amintești acolo ce trebuie să cumperi, vei lua o grămadă de produse inutile și, cel mai probabil, vei uita multe dintre cele importante (bineînțeles, îți vei aduce aminte de ele pe drum sau imediat ce ai ajuns acasă). Asta pentru că vezi atâtea bunuri și crezi că ai nevoie de toate. Mai adaugi în coș niște fructe, un salam, niște biscuiți de care n-ai mâncat de mult, un iaurt și tot așa. Toate par ieftine, însă prețul lor adunat te va lăsa cu gura căscată.

Tentațiile sunt și ele extrem de mari. Vrei să-ți iei o ciocolată și vezi lângă ea atâtea tipuri de ciocolate mai bune, cu ambalaje care de care mai atractive, ce te vor face să-ți zici: “hai să o încerc și pe asta”. Ajungi la casă și vezi ditamai coadă. Nu poți decât să aștepți și să te uiți în jur. Ochii îți ajung pe snacksuri și ți se face poftă. La fel, nu le-ai mai încercat de mult și iei două pungi. Apoi te gândești că parcă nu merg fără suc – și așa bagi un suc. Sfârșești prin a lua și niște gume de mestecat, să ai pentru orice eventualitate.