Nu toţi cerşetorii sunt la fel

Urăsc cerşetorii de pe stradă. Ăia care stau la o biserică, la un colţ, jos, dând din cap ca nişte handicapaţi. Mai ales pe ăia care încearcă să vândă o iconiţă. Dar nu că încearcă să ţi-o vândă, te obligă să o iei, ţi-o pun în mână şi îţi zic că nu o vor înapoi, dar nici fără bani să rămână. Să nu mai zic de cei care vin în mijlocurile de transport. Pur şi simplu nu îi suport, deloc! Nu dau bani la astfel de persoane nici să mor a doua zi, iar aici vorbesc foarte serios.

Nu acesta era subiectul acestui articol, aşa că lăsăm ce am zis mai sus, deşi cred că mulţi sunteţi de aceeaşi parte cu mine. Adi publica la un moment dat un “dialog” cu un cerşetor din Iaşi. Mi-a făcut plăcere să îl citesc, pe ici pe colo apărând şi un mic semn de amuzament. Nu cred că trebuia să scriu despre asta, însă am vrut sa atrag puţin atenţia despre un subiect displăcut de multe persoane. Nu toţi cerşetorii sunt la fel! După ce citiţi ce a zis Adi, luaţi în considerare un alt exemplu:

Acum un an venea un copil mic, blonduţ, de vreo 7-8 ani, cu o sacoşă în mână. Doar milă ţi se făcea de el. Şi nu era ţigan, era un simplu copil de la ţară, cu o viaţa nu prea fericită. Mama i-a dat nişte haine, un măr şi nişte adidaşi. Cred că e prima data când s-a întamplat acest lucru. Am mai dat 1 ron, foarte rar, la nişte persoane mai în vârstă, însă doar atât. Acum o lună-două a venit din nou. Ne-am adus aminte de el şi i-am mai dat câte ceva. I-am spus să mai treacă pe la noi. A început să vină la fiecare 2-3 săptămâni. E un exemplu de cerşetor care trebuie băgat în seamă. Vă rog să nu îmi spuneţi că nu totul e cum pare. Aveţi dreptate, ştiu prea bine la ce vă referiţi, însă aici, credeţi-mă, nu e cazul!

Cunosc multe persoane care ajută astfel de familii. Familii fără o viaţă frumoasă, care sunt nevoite să îşi trimită copii la cerşit. E un lucru urât. E urât să ceri bani. De altfel, copilul de care vă vorbeam nici nu a făcut acest lucru. A cerut doar nişte haine la început. La un moment dat a zis că ar dori şi puţină drojdie, probabil că îi făcea mama sa nişte turte. Trebuie să ne gândim şi la acest tip de copii, care nu au nicio vină, însă sufletul le este curat, asta apropo de ce vorbeam ieri.

Dacă vă bate cineva la uşă, uitaţi-vă pe vizor. Vedeţi, poate e un copil asemenea celui ce l-am prezentat. Poate aveţi o haină veche care urmează să o aruncaţi sau un lucru de genul. Oferiţi-l, nu faceţi decât o faptă bună. Asta deoarece nu toţi cerşetorii sunt la fel.