Lecţii din 2019

1. Probabil cea mai mare greşeală pe care am putut să o fac in 2019 a fost să las pe a doua zi ce puteam face din prima. Simţeam nevoia de pauză, dar am luat prea multă pauză uneori. Asta din cauză că ori preferam sa joc un meci de FIFA, ori să lenevesc fără rost. Cel mai prostesc lucru este să îţi amâni ceva important pentru a doua zi (de la o întâlnire până la o simplă notiţă), când cel mai probabil chiar nu o să ai timp sau o sa uiţi complet de asta a doua oară.

2. O altă lecţie, care însă nu m-a afectat aşa de mult, a fost să ma relaxez prea mult după o reuşită, un succes sau o simplă provocare dusă la capăt. Donald Trump spunea: succesul nu reprezintă decât începutul unui nou succes. Dar… cea mai mare prostie este să sărbătoreşti la fiecare succes.

3. Când eram la început apreciam cantitatea, asta deoarece nu ştiam cu adevărat ce reprezintă calitatea. După primele luni din acest an am realizat că totul este posibil, trebuie doar să vrei cu adevărat. Muncind va apărea şi succesul, mai devreme sau mai târziu.

4. Nu pune planul în aplicare daca încă nu l-ai definit cum trebuie. Până când şi cumpărarea unui domeniu cu simplul motiv că ar fi o idee să faci ce ai visat cu o noapte în urmă poate fi o prostie. Nu merită sa faci nici cea mai mica investiţie până cand nu ai totul pus pe foaie. Pe lângă asta, am realizat că realizarea unui proiect nu durează doar o săptămână, asta dacă ai cât de puţine pretenţii. Oricât de naiv ai fi, pune-ţi la punct fiecare parte a ideii sau a proiectului tău. Nu trebuie sa fii nu ştiu cine ca să ai şanse. Daca tu ţi-ai analizat concurenţii, te-ai gândit cum trebuie la avantajele şi dezavantajele a ceea ce vrei să faci, lasă gândurile eşecului deoparte. Nu trebuie să ne ducem intr-o insulă pustie când ştim doar ce-am văzut într-un serial tv sau un film.

5. Dacă nu citeşti eşti un nimeni. O carte, un articol, un ziar sau o recomandare înseamnă mult. Nu spuneţi că v-aţi săturat de cât aţi suportat manualul de latină sau de limba română la şcoală. Lectura este o călătorie interioară, în adevăratul sens al cuvântului.

6. Testează, fii atent, scrie, nu aştepta mur în gură. Fotbal nu poţi învăţa ascultându-i sfaturile lui Pele şi imaginându-ţi ce scheme făcea el pe teren în minte. Aleargă, întoarce-te, sari şi nu fii dezamăgit că ai căzut. O trântă reprezintă începutul reuşitei. Nici matematică nu ştii dacă doar te uiţi peste un exerciţiu sau peste o problemă.

8. Fii sincer cu tine, nu te minţi pe tine însuţi. Unii poate veţi spune că spun o prostie, însă a fi sincer cu tine înseamnă multe. A fi sincer cu tine înseamnă nu înseamnă a sări intenţionat punctul 8 al acestui articol.

Toate şuturile primite în fund în anul ce tocmai a trecut pot însemna de două ori mai mulţi paşi înainte în 2020. Sunt cele mai importante lecţii pe care le-am căpătat in 2019, sunt obstacolele de care m-am împiedicat în drumul spre reuşită.