De unde cumpar vigneta pentru Austria

Planificarea unei călătorii prin Austria implică luarea în considerare a mai multor aspecte, printre care și achiziționarea vignetei pentru utilizarea autostrăzilor și drumurilor expres. Vigneta austriacă este un element esențial pentru toți șoferii, indiferent dacă sunt rezidenți sau turiști.

Vigneta este o taxă de drum sub forma unui sticker sau a unei vignete electronice, care permite utilizarea rețelei de autostrăzi și drumuri expres din Austria. Aceasta este obligatorie pentru toate vehiculele cu o greutate de până la 3,5 tone, inclusiv motocicletele. Utilizarea drumurilor fără vignetă valabilă poate atrage amenzi considerabile, așa că este esențial să te asiguri că ai una înainte de a porni la drum.

De unde se poate cumpăra vigneta?

Achiziționarea vignetei pentru Austria este un proces simplu, datorită numeroaselor opțiuni disponibile. Iată principalele locuri de unde poți cumpăra vigneta:

1. Stațiile de benzină și punctele de vânzare fizice
Una dintre cele mai comune metode de achiziție a vignetei este direct de la stațiile de benzină. Pe teritoriul Austriei, aproape toate benzinăriile oferă această opțiune. De asemenea, vignetele pot fi achiziționate și din benzinăriile din țările vecine, înainte de a intra în Austria, cum ar fi Germania, Elveția, Ungaria, Slovenia sau Slovacia. La stațiile de benzină, vigneta este disponibilă în formă fizică, ca un sticker care trebuie aplicat pe parbrizul mașinii.

2. Puncte de trecere a frontierei
În multe puncte de trecere a frontierei în Austria, există chioșcuri sau automate de vânzare a vignetei. Acestea sunt utile în special pentru cei care trec frontiera și nu au avut ocazia să achiziționeze vigneta din țara de origine.

3. Oficii poștale
Oficiile poștale din Austria oferă de asemenea vignete. Aceasta poate fi o opțiune convenabilă pentru cei care se află deja în Austria și au nevoie să achiziționeze o vignetă pentru o perioadă mai lungă de timp.

4. Vigneta electronică (E-Vignette)
Pentru cei care preferă să evite drumurile la punctele de vânzare fizice, există opțiunea de a achiziționa vigneta electronică online. E-vigneta poate fi cumpărată de pe site-ul oficial al Asfinag, compania responsabilă de administrarea autostrăzilor în Austria, dar și de pe diverse alte site-uri autorizate. Procesul este simplu: după achiziție, vigneta electronică este legată de numărul de înmatriculare al vehiculului, eliminând necesitatea unui sticker fizic.

Cat costa vigneta pe Austria?

Austria oferă trei tipuri de vignete, în funcție de durata de valabilitate:

  1. Vigneta de 10 zile: Ideală pentru călătorii scurte sau tranzit. Prețul este în jur de 9,90 EUR pentru autoturisme și 5,80 EUR pentru motociclete.
  2. Vigneta de 2 luni: Potrivită pentru șederi mai lungi sau pentru cei care vizitează frecvent Austria. Prețul este de aproximativ 29 EUR pentru autoturisme și 14,50 EUR pentru motociclete.
  3. Vigneta anuală: Pentru cei care călătoresc des în Austria. Prețul este de circa 96,40 EUR pentru autoturisme și 38,20 EUR pentru motociclete. Aceasta este valabilă de la 1 decembrie al anului precedent până la 31 ianuarie al anului următor.

Unde se lipeste vigneta pentru Austria?

Dacă ai achiziționat o vignetă fizică, este important să o aplici corect pentru a evita amenzile. Stickerul trebuie aplicat pe interiorul parbrizului, într-un loc vizibil, fie în colțul din stânga sus, fie în colțul din dreapta jos. Asigură-te că este bine lipit și că nu obstrucționează vizibilitatea.

În cazul vignetei electronice, validitatea poate fi verificată ușor online pe site-ul Asfinag. În plus, pentru cei care doresc să fie siguri că vigneta este valabilă, există aplicații mobile disponibile care permit verificarea prin scanarea numărului de înmatriculare.

Cumpărarea vinietei pentru Austria este o procedură simplă și rapidă, accesibilă online sau prin punctele de vânzare fizice. Asigurându-vă că aveți o vignetă valabilă, vă puteți bucura de o călătorie lină pe drumurile austriece și de priveliștile spectaculoase ale țării.