Am descoperit si scopul postului

Se intampla ieri, pe la ora amiezii. Eram la volan si meditam putin despre situatia popilor. Am observat ca exista FOARTE putini popi slabi, majoritatia fiind grasi durdulii.

De ce majoritatea popilor sunt grasi? Nu toate parohiile sunt banoase si chiar si asa tot grasi sunt popii de acolo. Am inceput sa dau vina pe coliva, colaci, nunti, botezuri, pomeni si alte motive de a se duce mancare la biserica.

Am observat ca popii au pomeniile programate la minut, termina cu una si se duce la alta. Pai daca are 3 pomeni pe zi, a cate 3 feluri de mancare fiecare, un popa mananca cat pentru tot neamul sau. Nu stiu exact ce se serveste la o pomana dar nu cred ca lipsesc sarmalele. Cu 3 portii de sarmale pe zi plus inca alte feluri de mancare e si normal sa te faci cat porcul ingrasi.

Pentru a evita explozia betmenilor s-a introdus postul, perioada obligatorie in care crestinii nu vor manca nici un produs de natura animala (care evident contin multe grasimi). Astfel, perioada posturilor este o pauza de ingrasare pentru popi dar si o “curatare” sufleteasca. Adica gen isi trage sufletul si isi recapata pofta pentru un sezon nou.

Astfel, am ajuns la concluzia ca daca nu ar exista posturile, betmenii n-ar mai putea iesi din biserica datorita dimensiunilor extreme.